Меню
Остання редакція: 23 лютого 2024

Здорові рослини сьогодні – високі врожаї завтра

Заняття на дослідних полях «Bayer»

Важко уявити наше життя без овочів, фруктів, а особливо без хліба. З часу сівби до збору урожаю рослини можуть бути вражені хворобами чи шкідниками, а це призводить до значних втрат врожаю – понад 30–40% в усьому світі. Для того, щоб запобігти цьому, варто застосувати комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого ґрунту, продукції рослинного походження через шкідників, хвороби, бур'яни – здійснювати захист і карантин рослин.

На початку XVIII ст. було зроблено спроби класифікувати хвороби рослин, довести їх заразливість. Наприкінці XIX і на початку XX ст. були відкриті нові гриби, бактерії, віруси, розпочалося вивчення видового складу найпоширеніших шкідників, їх біології та фізіології, вдосконалювалися заходи боротьби з ними. Почали розвиватися агротехнічні, біологічні, хімічні, біофізичні та інші методи боротьби, що включають як методи прямого знищення шкідників, так і побічний вплив на них факторами середовища.

І саме в цей час виникла потреба у фахівцях із захисту та карантину рослин.

Фахівці із захисту і карантину рослин сьогодні

Фахівець із захисту і карантину рослин у наш час займається організацією роботи по боротьбі зі шкідниками, хворобами сільськогосподарських рослин і бур’янами; складає карти забур’яненості полів; забезпечує проведення комплексу профілактичних і винищувальних заходів із захисту сільськогосподарських рослин від шкідників, хвороб і бур’янів агротехнічними, хімічними, біологічними та іншими засобами, а також виконує ряд інших обов’язків, пов’язаних із ростом та розвитком насіння та рослин. За даними Jods.ua заробітна плата фахівців такого профілю складає в середньому від 10 000 грн і більше.

Яким повинен бути фахівець із захисту і карантину рослин

Особисті якості фахівця даної спеціальності: фізична витривалість; вміння швидко приймати рішення; хороша пам'ять; образне мислення.

Загалом захист і карантин рослин від шкідників і хвороб – багатогранна, різностороння професія, яка вимагає від фахівця певних індивідуально-психологічних особливостей (гострий зір, пам’ять, увага добре розвинені сенсорні функції).

Фахівці із захисту рослин можуть працювати на сільськогосподарських підприємствах різних форм власності, а також у державних районних станціях захисту рослин, біолабораторіях, карантинних інспекціях, пунктах прогнозування та сигналізації розвитку шкідників, хвороб і бур'янів, бізнесових агроструктурах.

Добавляєм блок

До любої сторінки можемо додати будь який текстовий блок з посиланням чим без. таких текстових блоків буде максимум 4. Їх мона сортувати як хочеш. але будуть виводитись лише перші 4