Меню
Остання редакція: 25 лютого 2021

Онлайн лекція-презентація для викладачів, аспірантів та студентів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» в рамках дисциплін «Фітосанітарний моніторинг шкідливих організмів сільськогосподарських культур»

Онлайн лекція-презентація для викладачів, аспірантів та студентів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» в рамках дисциплін «Фітосанітарний моніторинг шкідливих організмів сільськогосподарських культур» (ОНП «Захисті карантин рослин» для здобувачів третього рівня вищої освіти) та «Ентомологія», «Фітопатологія» і «Ентомологія» (ОП «Захист і карантин рослин» для бакалаврського рівня вищої освіти) від заступника начальника  Держпродспоживслужби України, президента фітосанітарної асоціації України  Седика Владислава Миколайовича на тему «Фітосанітарний стан посівів в Україні».

У своїй онлайн лекції В.М. Седик  ознайомив слухачів, що в результаті проведення фітосанітарного аналізу озимих зернових та ріпаку вдалось з’ясувати, що на 35% обстежених площ поширюється борошниста роса та септоріоз, якими уражено до 15% рослин. Гельмінтоспоріозом, ринхоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею охоплено до 3% посівів.

У понижених місцях рельєфу гельмінтоспоріозною, осередково фузаріозною кореневою гнилями уражено 1-8, макс. до 10% зернових рослин. У Житомирській, Київській, Луганській, Львівській, Полтавській, Хмельницькій, Черкаській, областях снігова пліснява розвивається на 0,5-8% фізіологічно ослаблених рослинах, особливо у місцях пониженого рельєфу.

Переважно на минулорічних листках до 13% рослин ріпаку мають ознаки пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу (Запорізька, Кіровоградська, Житомирська, Львівська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська, Чернівецька обл.). Бактеріозом коренів та сніговою пліснявою уражено до 27% рослин. Хвороба розвивається з краю полів невеликими відрізками площею 0,5-1 м².

Майбутні фахівці із захисту і карантину  рослин отримали корисну інформацію, яка допоможе їм  бути грамотними у цій сфері.

Дякуємо Владиславу Седику за цікаву лекцію та сподіваємось на співпрацю у майбутньому.